Dbaj o siebie w cukrzycy

środa, 06 grudnia 2023

Wykład edukacyjny, bezpłatny pomiar cukru we krwi oraz porady żywieniowe. To wszystko czekało uczestników spotkania z lekarzem diabetologiem, które odbyło się w polkowickiej przychodni. Było ono poświęcone profilaktyce cukrzycowej.

Zgodnie z raportem Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) cukrzyca jest główną przyczyną ślepoty, niewydolności nerek, zawałów serca, udaru mózgu i amputacji kończyn dolnych. Jest też siódmą najczęściej występującą przyczyną zgonów. Pocieszające jest to, że jako pacjenci mamy wpływ na to, jak cukrzyca się rozwija, nie jesteśmy bezradni. Specjalistyczny wykład dotyczący cukrzycy oraz jej powikłań poprowadzi lek. Med. Bartosz Bednarkiewicz, Ordynator Oddziału Chorób Wewnętrznych i Diabetologii Szpitala MCZ w Lubinie. – Cukrzyca jest chorobą podstępną, która na samym początku może nie dawać żadnych, szczególnych objawów, dlatego badania profilaktyczne są bardzo ważne- zaznacza lekarz. – Czynniki środowiskowe takie jak otyłość, nadciśnienie, zaburzenia lipidowe są czynnikami ryzyka, że choroba się rozwinie- dodaje. W trakcie spotkania diabetolog poruszał szereg tematów związanych z dolegliwościami, na jakie cierpią lub mogą cierpieć chorzy. – To m.in.  neuropatia cukrzycowej w Zespole Stopy Cukrzycowej. To bardzo ważny temat, ale wciąż wymaga edukacji pacjentów. Podczas spotkania uczestnicy mogli skorzystać z konsultacji diabetologicznych, w tym badania stóp w aspekcie zespołu stopy cukrzycowej – mówi Klaudia Beker z Polkowickiego Centrum Usług Zdrowotnych. Cukrzyca niszczy naczynia krwionośne i nerwy, w efekcie z biegiem czasu może powodować kolejne choroby. Są to:

  • cukrzycowa choroba nerek (nefropatia cukrzycowa). Jej pierwszym objawem jest występowanie białka w moczu. Potem białka jest coraz więcej, nerki coraz gorzej działają, w końcu potrzebne są dializy, a nawet przeszczep
  • retinopatia cukrzycowa, czyli zmiany w siatkówce oka, które prowadzą do zaćmy (zmętnienia soczewki), jaskry (uszkodzenia nerwu wzrokowego), a w konsekwencji do ślepoty. Problemy ze wzrokiem pojawiają się u co trzeciej osoby z cukrzycą
  • neuropatie cukrzycowe, czyli uszkodzenia włókien nerwowych. Pacjent odczuwa mrowienia, drętwienie, traci czucie w kończynach. Neuropatia autonomicznego układu nerwowego powoduje problemy z trawieniem, pracą serca, a także powoduje impotencję
  • uszkodzenia dużych naczyń krwionośnych i układu krążenia powodują chorobę niedokrwienną mięśnia sercowego, zawał (którego organizm nie sygnalizuje bólem), udary. Choroby układu sercowo-naczyniowego są głównymi przyczynami śmierci oraz niepełnosprawności osób chorych na cukrzycę
  • gorsze gojenie się ran
  • pojawienie się zespołu stopy cukrzycowej. W stopach na skutek uszkodzenia nerwów dochodzi do zaburzenia i utraty czucia dotyku, bólu i temperatury. Uszkodzenia naczyń krwionośnych powodują, że stopa staje się bardzo sucha, a skóra na niej łatwo pęka do krwi. Brak czucia skutkuje licznymi drobnymi urazami, rany się nie goją, pojawia się owrzodzenie, w końcu może być konieczna amputacja
  • gorsza odporność (ciągłe zapadanie na rozmaite choroby)
  • zaburzenia gospodarki tłuszczowej organizmu
  • choroby przyzębia (stany zapalne dziąseł)

Każda z tych dolegliwości wymaga specjalistycznej opieki. – Stopa cukrzycowa jest zespołem zmian w obrębie stopy poniżej kostki, wynikających z zaburzeń ukrwienia. Wymaga indywidualnego podejścia i szczególnej opieki. Najważniejszy jest czas reakcji. Im szybciej, tym lepiej- wyjaśnia lek. Bednarkiewicz. W chorobie cukrzycowej bardzo ważny jest styl życia oraz odpowiednia dieta. Tutaj z pomocą przychodzą dietetyczki, które chętnie udzielają porad żywieniowych. Spotkanie z diabetologiem było pierwszym warsztatem edukacyjnym zorganizowanym przez PCUZ. Jeśli macie Państwo propozycje kolejnych spotkań, ślijcie pomysły na adres: k.beker@pcuz.eu

Można zachować bardzo wysoki komfort życia z cukrzycą, pod warunkiem, że się przestrzega kilku zasad żywieniowych. To ważne, ponieważ dieta ma szczególne znaczenie w przypadku tej choroby.

Marzena Czarzasta-Omińska

Można zachować bardzo wysoki komfort życia z cukrzycą, pod warunkiem, że się przestrzega kilku zasad żywieniowych. To ważne, ponieważ dieta ma szczególne znaczenie w przypadku tej choroby.

lek. Med. Bartosz Bednarkiewicz, Ordynator Oddziału Chorób Wewnętrznych i Diabetologii Szpitala MCZ w Lubinie

Cukrzyca jest chorobą podstępną, która na samym początku może nie dawać żadnych, szczególnych objawów, dlatego badania profilaktyczne są bardzo ważne.


Stawiamy na profilaktykę zdrowotną poprzez edukację pacjentów. Jesteśmy otwarci na ich propozycje. Zachęcamy do kontaktu.

Zalecenia dietetyczne w cukrzycy typu 2:

  1. Kontroluj kaloryczność diety – wartość energetyczna diety powinna być dostosowana indywidualnie przez dietetyka. Jeżeli masz nadwagę lub otyłość, koniecznie dąż do uzyskania prawidłowej masy ciała.
  2. Główne źródło węglowodanów powinny stanowić pełnoziarniste produkty zbożowe, zwłaszcza o niskim indeksie glikemicznym (np. pieczywo pełnoziarniste, makaron pełnoziarnisty, ryż brązowy, płatki owsiane, gruboziarniste kasze).
  3. Jedz częściej, ale mniejsze i urozmaicone posiłki o stałych porach.
  4. Zwiększ spożycie warzyw, które są dobrym źródłem błonnika pokarmowego i składników o działaniu antyoksydacyjnym. Szczególną uwagę zwróć na warzywa w postaci surowej. W Twojej codziennej diecie powinny się znaleźć minimum 4 porcje warzyw (1 porcja to np. 1 średni pomidor, 1/2 dużej papryki lub 1 szklanka warzyw liściastych).
  5. Wybieraj te owoce, które mają niższy Indeks Glikemiczny, np. owoce jagodowe. Jedna porcja owoców to np. 1 średnie jabłko lub 1 niepełna szklanka borówek.
  6. Codziennie spożywaj 2 porcje naturalnych produktów mlecznych, bez dodatku cukru, najlepiej fermentowanych, które są dobrym źródłem białka i wapnia (1 porcja to np. 1 kubek jogurtu).
  7. Ogranicz spożycie mięsa, szczególnie czerwonego. Wybieraj inne źródła białka: 1-2 razy w tygodniu mięso zamień na nasiona roślin strączkowych, 2 razy w tygodniu na ryby, zamieniaj też na jaja.
  8. Pamiętaj o odpowiednich technikach kulinarnych. Wskazane jest gotowanie, gotowanie na parze, duszenie bez wcześniejszego obsmażania, pieczenie w folii lub rękawie termicznym.
  9. Ogranicz spożycie tłuszczów zwierzęcych, soli, słodyczy i alkoholu.
  10. Pij przynajmniej 1,5 l wody dziennie, najlepiej w postaci wody.