Letnie upały są szczególnie dokuczliwe dla osób cierpiących na choroby serca i układu krążenia. Dr n. med. Andrzej Korda, specjalista kardiolog z Polkowickiego Centrum Usług Zdrowotnych radzi, jak złagodzić dolegliwości, które pojawiają się wraz ze wzrostem temperatur.

Wysokie temperatury, powyżej 25 stopni Celsjusza, sprawiają, że osoby cierpiące na schorzenia sercowo-naczyniowe czy nadciśnienie czują się gorzej. Fale gorąca przekraczające 30˚C mogą nawet być poważnym zagrożeniem dla zdrowia i życia.

Upał a choroby serca i układu krwionośnego

– Kiedy temperatura na zewnątrz jest podwyższona, ciało człowieka dąży do utrzymania temperatury własnej na optymalnym poziomie. Dlatego zaczynamy się pocić, nasze naczynia krwionośne rozszerzają się, a serce bije szybciej. W takich warunkach, osoby z problemami sercowo-naczyniowymi zdecydowanie bardziej narażone są na przegrzanie ciała, odwodnienie oraz spadek ciśnienia tętniczego, co nierzadko doprowadza do pogorszenia stanu zdrowia – tłumaczy dr n. med. Andrzej Korda z PCUZ.

Do niepokojących objawów należą m.in. brak koncentracji, zawroty głowy, bóle w klatce piersiowej, duszności i kaszel, zasłabnięcia czy ochłodzenie rąk i nóg. Jeśli podczas upałów obserwujemy takie reakcje własnego organizmu, należy niezwłocznie udać się do lekarza. W profilaktyce schorzeń sercowo-naczyniowych warto pamiętać również o kilku prostych sposobach na radzenie sobie z ekstremalnymi upałami.

Jak dbać o serce w czasie upałów?

Jeśli cierpimy na choroby serca i układu krążenia, podczas fal gorąca należy unikać przebywania na słońcu w godzinach 11-16. Sercowcy powinni zainwestować także w lekką, przewiewną odzież, która nie krępuje ruchów. W miarę możliwości należy ograniczyć intensywny wysiłek fizyczny i przebywanie w zatłoczonych miejscach.

Dodatkowo bardzo ważne jest picie wody mineralnej w ilości około od 1,5 do 2 litrów dziennie oraz przestrzeganie odpowiedniej diety. Osoby ze schorzeniami sercowo-naczyniowymi powinny zrezygnować z obfitych, smażonych potraw, na rzecz lekkostrawnych posiłków bogatych w warzywa i owoce.

– Jeśli podczas upału dojdzie do przegrzania, nie należy gwałtowanie schładzać organizmu, np. korzystać z bardzo zimnej kąpieli. W przypadku zasłabnięcia nie wolno również podawać lodowatej wody do picia czy polewać ciała zimną wodą, ponieważ może to doprowadzić do szoku termicznego.  W jego następstwie u chorego może wystąpić nawet zatrzymanie oddechu. Jeśli w miejscu naszej pracy jest klimatyzacja, pamiętajmy również o unikaniu nagłego wychodzenia za zewnątrz – dodaje dr n. med. Andrzej Korda.

W upalne dni nie warto ignorować własnego samopoczucia, szczególnie jeśli cierpimy na choroby serca i układu krążenia. Latem należy częściej badać wartość ciśnienia tętniczego, która powinna utrzymywać się pomiędzy 120/80 a 139/89 mm Hg. Pomiar ciśnienia można wykonywać rano przed posiłkiem i przyjęciem leków oraz kontrolnie wieczorem o stałej, założonej porze.

Zobacz więcej: Jakie warzywa na obniżenie ciśnienia?